James, Moederschap

Muziek op de boerderij

Toen James net 1 was kreeg ik de behoefte om wat meer met hem te gaan ondernemen. Hij vindt het heerlijk om erop uit te gaan, is helemaal gek van dieren en moet af en toe echt even zijn energie kwijt. Begin oktober zag ik op Facebook een berichtje voorbij komen van iemand die weer een ‘cursus’ Muziek op de boerderij voor dreumesen en peuters ging starten. Zoiets was precies wat ik zocht en het was bij ons in de buurt, dus ik schreef ons gelijk in.

Op woensdagochtend 5 oktober reden we voor het eerst naar de boerderij en kwamen we terecht in een groepje van nog zo’n 7 andere moeders met kindjes tussen de 8 en 15 maanden oud. James vond het nog wat spannend, dus hij begon met een pruillip en greep mij eerst nog stevig vast, maar na een paar minuten was hij al om en vond hij het allemaal erg interessant.

Nu zijn we alweer heel wat woensdagen verder en gaan we nog steeds elke week naar de boerderij. In eerste instantie zou het voor ons een cursus van 4 lessen zijn, maar we hebben nu voor de tweede keer verlengd en blijven in ieder geval nog tot half december de lessen volgen. James weet nu precies wat we gaan doen als ik zeg dat we naar de boerderij gaan en zodra we daar binnenkomen gaat hij gelijk op zoek naar de dieren. De konijnen, de vissen en zelfs de koeien op de schilderijtjes worden allemaal uitvoerig bekeken en meestal roept hij nog een aantal keer heel hard ‘Boeoeoe!’.
modb5
De les begint altijd met een liedje om alle kindjes persoonlijke te verwelkomen, daarna volgen een aantal verschillende liedjes die elk met andere muziekinstrumenten of dansjes worden begeleid. De kindjes krijgen dan eitjes om te schudden, blokjes om mee te tikken of trommeltjes om op te slaan. Op sommige dagen doet James uitvoerig mee en op andere dagen gaat hij liever op onderzoek uit in de ruimte of hij wil gelijk naar de dieren.

Na de liedjes is het tijd om de dieren op de boerderij te gaan voeren. Bij mooi weer gaan we naar buiten, naar de schapen, kippen of varkens, maar nu het kouder wordt blijven we meestal binnen bij de konijnen of cavia’s. James vindt het geweldig en durft de dieren meestal ook wel te aaien. Het voeren laat hij aan mama over, dat is nog iets te spannend. De les wordt afgesloten met een laatste liedje en wat te drinken met een koekje of fruit.
modb1
Het leuke aan de lessen vind ik zelf ook de enorme ontwikkeling die ik bij James zie. James was 13 maanden toen we begonnen, kon toen net zelf lopen en keek vaak nog even de kat hij de boom. Nu is hij bijna 15 maanden en rent hij daar al zelfverzekerd rond. Hij voelt zich er ook echt op zijn gemak, vorige week ging hij zelfs even op de bank liggen, omdat hij moe was.. Verder doet hij graag enthousiast mee als hij snap wat de bedoeling is, moet er geklapt worden, gaat hij uitvoerig zitten klappen, zingt de juf over een paardje dat ‘hop hop hop’ doet, hoor je James: ‘Hííí!’ (want dat doet een paard).

Het volgen van de muzieklessen is voor ons dus een groot succes. James geniet elke week en ik dan dus ook. Volg jij bepaalde ‘lessen’ met je kindje? En wat is jouw ervaring?

2 Comments

 1. Chantal

  25 november 2016 at 20:15

  Wij doen muziek op schoot met Femme ook erg leuk! Lijkt er denk ik ook op. Wel erg leuk dat het met dieren is. Waar is het?

  1. beheerder

   30 november 2016 at 11:32

   Ja daar heb ik inderdaad ook naar gekeken! Toevallig was dit dichterbij en ik vond het erg leuk dat het op een boerderij is. WIj doen dit in Hoofddorp.

Leave a Reply